Een derde meer vacatures met bedrijfswagen op drie jaar tijd
Week van de mobiliteit: mobiliteitsvoordelen in vacatures
Indeed onderzocht de Belgische vacatures sinds april 2019 om te weten welke mobiliteitsvoordelen werkgevers aanbieden. Koning auto… blijft koning auto. België blijft het land bij uitstek waar een bedrijfswagen een vaste waarde is in de secundaire arbeidsvoorwaarden: een op de vijf vacatures biedt toekomstige medewerkers een vierwieler aan.
De regeling rond vergoedingen voor openbaar vervoer ligt vast. Toch vernoemt bijna 5% van de vacatures dit als een extra. In het voorjaar van 2019 werd dit in net geen 2% van de vacatures vernoemd.
De bedrijfswagen blijft hét wapen bij uitstek in de strijd om goede werknemers. Uit recente cijfers blijkt dat iets meer dan een kwart van de Belgische werknemers met een contract van onbepaalde duur ondertussen met een bedrijfswagen rijdt. Het aantal jobs waarbij een bedrijfswagen mee in het salarispakket zit, zit dan ook in de lift. Op dit moment stelt 20% van alle vacatures een bedrijfswagen in het vooruitzicht. Dat is iets meer dan in de lente van 2019, toen dat iets meer dan 18% was.
Het zijn vooral de Vlaamse werkgevers die een bedrijfswagen aanbieden. 86% van de vacatures met een bedrijfswagen komen van een Vlaamse werkgever, tegenover slechts 6% van een Waalse en 8% van een Brusselse werkgever.
Er zijn in vergelijking met het voorjaar van 2019 ruim een derde meer jobs die een bedrijfswagen aanbieden. Hoewel het aantal vacatures-met-een-auto het minst afkomstig zijn van bedrijven uit de regio Brussel, is daar de groei wel het grootst met bijna een kwart. In Vlaanderen en Wallonië blijft het aantal nagenoeg status quo.
Indeed ging ook na hoe vaak Belgische werkgevers ‘fiets’-secundaire voorwaarden aanbieden, van een fietsvergoeding tot een (tussenkomst voor de aankoop van een) e-bike. Blijkt dat sinds het voorjaar van 2019 de Belgische werkgevers een stevige inhaalbeweging maakten. Er zijn nu bijna vier keer meer vacatures waarin een fiets-extra in het verloningspakket zit. Toch blijft dat nog steeds een erg bescheiden aandeel, goed voor 2,25% van het totaal aantal vacatures.
“Mobiliteit blijft een belangrijke factor voor werknemers. Enerzijds is thuiswerken het nieuwe normaal, maar we zien tegelijk ook dat we weer hervallen in onze gewoontes van voor corona. Ook wat die mobiliteit betreft: de files zijn weer op hetzelfde niveau als in 2019. In die zin is het dus niet onverwacht dat het aandeel vacatures met een bedrijfswagen blijft toenemen. Een bedrijfswagen blijft een belangrijk wapen om kandidaten over de streep te trekken, zeker wanneer zij aankijken tegen een langer woon-werk-traject”, zegt Kelly Oude Veldhuis van Indeed.